Szukaj na tym blogu

środa, 28 grudnia 2016

Puszyste ciasto marchewkowe

"Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe z innego przepisu, ale ten uznaję za lepszy - nieprzekombinowany, prosty i niezawodny."

Składniki:
  • 1,5 szklanki startej na tarce o drobnych oczkach marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich (można dorzucić nieco rodzynek)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: daktyle, siekane orzechy, prażone płatki migdałów
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 °C
Orzechy włoskie posiekać nożem na małe kawałki. 
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
Jajka ubijać mikserem z cukrem przez ok. 3 minuty (lub nieco dłużej). 
Powoli, nie przerywając mieszania, dolewać olej, aż ciasto  wchłonie go w całości. 
Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami. 
Do ciasta, które będzie dość gęste, dodać marchewkę i orzechy, zamieszać raz jeszcze i przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (średnica 26 cm).
Piec ok. 45-55 min.do tzw. "suchego patyczka". 
Ostudzone na kratce ciasto posmarować kremem serkowym.
Wierzch można posypać siekanymi orzechami, uprażonymi płatkami migdałów lub/i połówkami daktyli. 
 
Składniki kremu serkowego:
  • 135 g kremowego, słonego serka (u mnie serek naturalny Łaciaty)
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki miękkiego (!) masła
  • sok z 1/3 cytryny
Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć, dodawać po łyżeczce serka a na koniec wkropić sok z cytryny i dosłodzić miodem.
Kremem posmarować ostudzone ciasto i ew. przyozdobić orzechami, płatkami migdałów, daktylami.

2 komentarze: