Szukaj na tym blogu

niedziela, 16 października 2016

Przekąska z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

"Równie smaczne, co proste w przygotowaniu, a przy tym efektowne. Nadzienie można modyfikować wg uznania - pasuje zarówno wytrawne, jak i słodkie. Nam najbardziej smakowało na zimno. Podpatrzyłam TU. Zaserwowałam z pyszną sałatką Waldorf."

Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 10-120 g serka typu Philadelphia
  • sól, pieprz, koperek
  • 150 g wędzonego łososia
  • dodatkowo: jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Z obu płatów wykroić dwa koła o tej samej średnicy (przyłożyć duży talerz). 
Pierwsze koło położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarować na nim serek, posypać solą, pieprzem, posypać siekanym koperkiem a na koniec rozłożyć plastry wędzonego łososia. 


Całość przykryć drugim kołem, lekko docisnąć. 
Na środku odcisnąć okrąg przy pomocy szklanki. 
Za pomocą ostrego noża naciąć promienie i każdy skręcić trzykrotnie.
 
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30 minut.

4 komentarze:

  1. O kurcze blade ale cudo. Właściwie nie kurcze i nie blade ale co do cuda to przy nim się będę upierała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy! Zawsze wszystkie się sprawdzają! :)
    A co do powyższego cuda to mam pytanie czy pieczesz je z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi niezmiernie:):):) Piekę ostatnio tylko z termoobiegiem bo po naprawie piekarnik wciąż kiepsko piecze w innych opcjach. Oczywiście przy termoobiegu trzeba ustawić nieco niższą temperaturę (o ok. 20 st.C) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź! Przepis będę sprawdzała już jutro - zagości jako przystawka na kolacji przygotowywanej dla przyjaciół :)

      Usuń