Szukaj na tym blogu

sobota, 3 września 2016

Zupa borowikowa z łazankami

"Jako, że zostałam przez koleżankę obdarowana pięknymi suszonymi borowikami (są w wersji wegetariańskiej, czyli bez robaków:):):), postanowiłam zrobić naszą ulubioną zupę grzybową. Trąci trochę wigilijnym klimacikiem pod koniec lata:), ale nam ta zupa smakuje cały rok. Przepis na nią wypatrzyłam dawno temu TU."

Składniki (na 4 porcje):
  • 25 g suszonych borowików
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku, roztarty z solą
  • 4 łyżki mąki 
  • 2,5 łyżki masła 
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • dodatki: łazanki, siekana natka pietruszki,czarny pieprz, świeżo mielony, ew. sól do smaku
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w około 1/2 litra wody (moje moczyły się przez kilka godzin). 
Wyjąć je z wody, w której się moczyły i pokroić w paski, a samą wodę przecedzić przez bardzo gęste sitko (nie wylewać!).
Pokrojone grzyby dodać do bulionu, dolać wodę z moczenia grzybów oraz czosnek roztarty z solą. Gotować na niedużym ogniu przez 15-20 minut. 
Przygotować zasmażkę: na suchej patelni zrumienić lekko mąkę, dodać do niej masło i smażyć, mieszając, do połączenia się składników. Rozprowadzić niewielką ilością zupy i wlać do garnka, mieszając rózgą, by nie zrobiły się gródki. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, a na koniec zabielić śmietanką. 
W razie konieczności dosolić.
Serwować z łazankami, świeżo mielonym czarnym pieprzem i natka pietruszki.

1 komentarz:

  1. Nas nikt niestety nie obdarował grzybami, ale na pocieszenie na dzikich polach wyrosły nam 4 piękne sztuki, więc przepis się przyda :)

    OdpowiedzUsuń