Szukaj na tym blogu

piątek, 31 lipca 2015

Pierogi z kozim serem, podane z frużeliną wiśniową - rewelacja

"W tym poście nie podam szczegółowego przepisu, bo pierogi zawsze robię "na oko". Chodzi mi tylko o podzielenie się ciekawym pomysłem na ich zaserwowanie. Pierogi z serem są pyszne. Pierogi z kozim serem* są przepyszne! Ale jeżeli polejemy je delikatnie stopionym masełkiem i domową  frużeliną wiśniową - to prawdziwa poezja!!!"

*Kozi ser wyrabiam sama:)

Do konsumpcji proponuję posłuchać tego cudownego utworu:)

 

środa, 29 lipca 2015

Pieczona golonka wieprzowa - przepyszna

"Takie typowo męskie danie. A jednak i ja zjadłam je z wielkim smakiem. Skórka chrupiąca, a mięsko mięciusieńkie. Podałam ją z kapustą na gęsto (klik) i pieczonymi ziemniakami (klik). Do tego szklaneczka piwa - klasyka:) Golonkę robi się bardzo łatwo, a efekt zachwyci każdego mięsożercę. Próbowałam też inaczej przygotowywać golonkę - w piwie, z miodem, ale przepis, który wypatrzyłam u Aniki okazał się idealny."

Składniki:
  •  5 małych golonek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte golonki włożyć do garnka i zalać lekko osolona wodą, dodać ziele i liście laurowe. Gotować 1 godzinę (ja ugotowałam wieczorem i pozostawiłam na noc w wywarze). Przestudzoną golonkę naciąć w kratkę. Natrzeć solą i pieprzem oraz posiekanym i roztartym czosnkiem.
Golonki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać3-4 chochelkami wywaru, który pozostał z gotowania.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 -220 stopni.
Piec półtorej godziny, podlewając od czasu do czasu sosem, jaki wytwarza się podczas pieczenia.

poniedziałek, 27 lipca 2015

Torcik szpinakowy

"W zasadzie to tylko naleśniki ze szpinakiem, ale tak podane zyskują inny wymiar:)  Precyzyjnego przepisu nie podam, bo robiłam "na oko", ale w tym przypadku precyzja nie jest potrzebna:) Polecam, bo torcik bardzo smaczny i efektowny."

Przygotować naleśniki wg dowolnego przepisu.

Składniki farszu:
  • szpinak (świeży lub mrożony)
  • odrobina śmietanki
  • ząbek czosnku
  • ser feta
  • sól, pieprz
Przygotowanie farszu:
Szpinak [u mnie mrożony, lekko rozdrobniony - własnej produkcji:), ale można też użyć świeżego] wrzucić na niewielką ilość rozgrzanego oleju (ja szpinaku wcześniej nie rozmrażam), przykryć. Po kilku minutach, gdy szpinak się rozmrozi, dodać 1 ząbek roztartego czosnku, posolić, popieprzyć (sporo) i smażyć bez przykrycia. Gdy szpinak odparuje, dodać 2-3 łyżki śmietanki i pokrojony ser feta. Smażyć 1-2 minuty, mieszając.

Składanie tortu:
Naleśniki smarować farszem szpinakowym, układając jeden na drugim. Jeżeli  przygotowujemy dla 2-3 osób, to nie potrzeba dużej ilości naleśników. Ja zrobiłam stosik będący połową tego, co widać na zdjęciu. Przekroiłam na pół i położyłam te połówki jedna na drugiej, "sklejając" je jeszcze farszem. 
Kroimy na trójkąciki, które obsmażany z dwóch stron na chrupiąco.
Podajemy polane sosem czosnkowym, najlepiej oczywiście własnej roboty:)
Smacznego!