Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Ostre sałatki ogórkowe w dwóch odsłonach


"Bardzo smaczne sałatki, które zrobiłam jako wariacje zeszłorocznej ostrej sałatki. Ostro - słodkie, bardzo chrupiące. Mąż nie może się ich nachwalić:) Zrobiłam dwie wersje: jedna z dodatkiem kapusty, druga bez. Obie pyszne. Polecam!"

Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 5 sztuk cebul
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 0,5 kg czerwonej słodkiej papryki (2 duże sztuki)
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżki papryki ostrej
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
Składniki zalewy:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
Przygotowanie:
Ogórki dobrze umyć (ja nie obieram, ale jeżeli ktoś woli obrane, to nie ma przeszkód) i poszatkować na plasterki  - doskonale sprawdza się szatkownica mandolina. Cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować a paprykę pokroić w paski. Wszystko posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1/2 godziny. 
Po tym czasie mieszankę warzywną lekko odcisnąć, dodać pieprz, ostrą paprykę, natkę i koper. Wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować, lekko ostudzić i zalać ogórki.
Wkładać do słoików i pasteryzować 5-10 minut. 

Przepis dodaję do akcji:
 Przetwory

3 komentarze:

  1. No to wiem już jak załaduję ogóra do słoika. My w ferworze grillowania to taka sałatka doskonale się dopasuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm, zastanawia mnie fakt użycia samego octu jako zalewy bez dodatku wody? Czy to nie będzie aż nazbyt kwaśne (octowe)? Pozdrawiam. Krystyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbyt octowe nie jest, o ile oczywiście użyje się tej zalewy proporcjonalnie do tej ilości warzyw:) Mój mąż nie lubi bardzo kwaśnych marynat, a tą sałatkę uwielbia:)

      Usuń