Szukaj na tym blogu

niedziela, 27 lipca 2014

Tarta z borówkami - prosta, szybka, wyborna

"Jeśli najdzie kogoś nagła chętka na coś słodkiego, to polecam szybką w wykonaniu tartę. Nie potrzeba wielu składników, ani zbyt dużo czasu. Ja moją jadłam już pół godziny po zrobieniu. Oczywiście, lepiej byłoby dłużej ją schłodzić, ale nie mogłam się powstrzymać:) Smakowała wybornie! Spód z ciasteczek owsiano-orzechowych. Puszysty krem z serka mascarpone z wyraźną cytrynową nutą a na wierzchu borówki i gorzka czekolada. Całość lekka i nieprzesłodzona. Przepis mojego autorstwa. Polecam!"

Składniki na spód:
  • 210 g ciasteczek owsiano-orzechowych
  • 60 g roztopionego masła
Przygotowanie spodu:
Ciasteczka zmiksować "na piasek" w malakserze. Jeżeli takowego nie posiadamy, wystarczy włożyć ciastka do woreczka i "czule" potraktować tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta:)
Ciasteczkowy "piasek" połączyć z roztopionym masłem i tak otrzymanym "błotem" wyłożyć dno formy do tart (najlepsza z wyjmowanym dnem), lekko dociskając. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • sok z 1 cytryny + skórka z niej starta
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku
  • do przybrania: borówki, starta gorzka czekolada
Przygotowanie masy serowej:
Serek mascarpone  rozetrzeć łyżką ze skórką i sokiem cytrynowym. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Bitą śmietanę stopniowo dodawać do serka, mieszając mikserem na średnich obrotach.
Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód i wygładzić. W masę lekko powtykać borówki i całość posypać startą czekoladą.

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda wspaniale, jestem pewna, że smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze leciec do sklepu po borówki, bo nie zdążyłam do krzaczka - sójka była pierwsza. :)

    OdpowiedzUsuń